I fjellkrigernes fotspor

I forbindelse med innspilling av filmen «Kampen om Narvik» som har premiere 25.desember 2021, er det produsert en guidet tur; I Fjellkrigernes fotspor. Denne turen kan forhåndsbestilles

Du tas tilbake til Tennevoll kvelden 23. april 1940. Snøen er dyp, tung og våt, og snøstormen river i deg. Du har nesten ingen sikt, men du må holde ut. For første gang siden tidlig 1800-tall skal norske soldater angripe en inntrengende fiende.

Vi inviterer deg til å få en smakebit av de dramatiske hendelsene i fjellkrigernes fotspor, med utgangspunkt i Fjellkysten på Tennevoll. Du får matpakke og drikke for turen, og fraktes til startstedet ved Skavmodalen ved Tennevoll. Vår kunnskapsrike guide tar deg her med tilbake til de gripende og anspente aprildagene i 1940, og den usikre følelsen og stemningen blant soldatene som ikke visste hva de kunne vente i fjellene.

Oppmarsjen starter opp til Rødbergan, hvor vi får kjenne litt på de fysiske utfordringene som møtte norske soldater i denne bratte oppstigningen. I 1940 hadde soldatene det travelt med å komme opp disse 3 km i tung snø, men vi kan gå i rolig tempo på bar bakke. Mens vi går krydrer guiden turen med historiske fakta, anekdoter og personhistorier.

Når det nærmer seg lunsjtid ankommer vi vraket av et tysk Heinkel 111 H3, skutt ned av to engelske jagere 24. mai 1940. Mens du nyter matpakken vil guiden fortelle den spennende historien om luftkampene, nedskytingen og flyvraket vi sitter ved.

Etter lunsj går turen til kanonstillingene på Høyde 400, og deretter til Moan. Her bruker vi kart, som du får til odel og eie som minne fra turen, for å lære om hvordan de nervepirrende kampene i området foregikk. Vi får en innføring i de norske troppenes kamp mot tyskerne ved Gratangen og Lapphaugen, og hvordan seiersviljen er så sterk at kampene, som etter hvert støttes av allierte styrker, pågår i fjellene i mange uker.

Minibussen tar oss videre fra Moan til Lapphaugen, hvor vi stopper ved bautaen over falne soldater for å legge ned blomster. Vi samles så til middag på Lapphaugen turiststasjon, ledsaget av den utrolige fortellingen om hvordan de tyske troppenes framrykking ble stoppet for første gang. Etter middag er det transport på om lag 20 minutter tilbake til Fjellkysten.

Turen fra Tennevoll er på om lag 12 km totalt, og starter med bratt stigning. Nedstigningen er tilsvarende bratt. Det er en relativt krevende tur, med stor stigning og kupert terreng, men vi skal holde et moderat tempo.

For å gjennomføre turen må gjestene ha gode sko og klær etter vær og føre. Ta med ekstra klær, på fjellet må du være forberedt på både regn og kulde, også på sommeren. Vi anbefaler vind- og vanntette klær samt lue, votter og myggmiddel i sekken.

Turen arrangeres torsdager og lørdager i sommersesongen.  Minimumsantall for å gjennomføre turen er 4 fullt betalende gjester. Maks antall gjester per tur er 15 personer. Halv pris for barn under 12 år.

Vanskelighetsgrad: Moderat, med lengde på 12 km.

Pris: kr. 1690 NOK per person.

Inkludert i prisen: Guide, matpakke inkl. drikke, kart, transport fra Fjellkysten til startsted samt retur fra Lapphaugen turiststasjon, middag og blomsternedleggelse.

Varighet: ca. 6-7 timer

 

PRAKTISK INFO

SESONG

Juli - august - september

ARRANGØR

Fjellkysten

UTLEIE

Guide

EGNET FOR

Alle tur- og historieinteresserte

ANNET

Lukk meny